Zio-10-wyk-Slajd20
Jakościowa Analiza Czynników Ryzyka(5)
Innym narzędziem stosowanym w jakościowej analizie ryzyka jest macierz szacowania ryzyka. Każdemu ze zidentyfikowanych czynników ryzyka przypisywana jest jedna spośród następujących kategorii:
PS – Rozmiar produktu (ang . Product Size )
BU – Wpływ na działalność przedsiębiorstwa (ang . Business Impact )
CU – Powiązane z klientem (ang . Customer Related )
PR – Proces (ang . Process )
TE – Technologia (ang . Technology )
DE – Środowisko rozwojowe (ang . Development Environment )
ST – Zespół projektowy (ang . Staff Size and Experience )
Analogicznie, jak w przypadku macierzy oceny ryzyka, każdemu czynnikowi ryzyka przypisywane jest ryzyko oraz wpływ, w trójpoziomowej skali:
- Katastroficzne
- Krytyczne
- Marginalne
Na podstawie kombinacji tych parametrów opracowywane są plany reakcji na ryzyko, których celem jest minimalizowanie ostatniego z parametrów opisujących ryzyko – wpływu na przedsięwzięcie.