Zio-10-wyk-Slajd20

Z Studia Informatyczne
Wersja z dnia 13:54, 8 wrz 2006 autorstwa MOchodek (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacjiPrzejdź do wyszukiwania

Jakościowa Analiza Czynników Ryzyka(5)

Jakościowa Analiza Czynników Ryzyka(5)


Innym narzędziem stosowanym w jakościowej analizie ryzyka jest macierz szacowania ryzyka. Każdemu ze zidentyfikowanych czynników ryzyka przypisywana jest jedna spośród następujących kategorii:

PS – Rozmiar produktu (ang . Product Size )

BU – Wpływ na działalność przedsiębiorstwa (ang . Business Impact )

CU – Powiązane z klientem (ang . Customer Related )

PR – Proces (ang . Process )

TE – Technologia (ang . Technology )

DE – Środowisko rozwojowe (ang . Development Environment )

ST – Zespół projektowy (ang . Staff Size and Experience )


Analogicznie, jak w przypadku macierzy oceny ryzyka, każdemu czynnikowi ryzyka przypisywane jest ryzyko oraz wpływ, w trójpoziomowej skali:

  • Katastroficzne
  • Krytyczne
  • Marginalne


Na podstawie kombinacji tych parametrów opracowywane są plany reakcji na ryzyko, których celem jest minimalizowanie ostatniego z parametrów opisujących ryzyko – wpływu na przedsięwzięcie.


<< Poprzedni slajd | Spis treści | Następny slajd >>