ZSBD-2st-1.2-w13.tresc-1.1-Slajd21

Z Studia Informatyczne
Przejdź do nawigacjiPrzejdź do wyszukiwania

Techniki partycjonowania

Techniki partycjonowania


Ze względu na sposób podziału tabeli, wyróżnia się trzy rodzaje partycjonowania: poziome, pionowe i mieszane.

Partycjonowanie poziome (ang. horizontal partitioning) umożliwia podział zbioru rekordów tabeli na mniejsze podzbiory, z których każdy jest opisany identyczną liczbą atrybutów.

Partycjonowanie pionowe (ang. vertical partitioning) umożliwia podział tabeli w pionie, tj. jej rozbicie na partycje złożone z podzbiorów atrybutów tabeli pierwotnej. Każda partycja zawiera identyczną liczbę rekordów. Dany atrybut może się znaleźć tylko w jednej partycji. Nie dotyczy to atrybutów kluczowych, które są umieszczane w każdej partycji i służą one do łączenia partycji.

Partycjonowanie mieszane (ang. hybrid partitioning) stanowi połączenie partycjonowania poziomego i pionowego. W takim przypadku, tabela jest najpierw dzielona np. poziomo, a następnie wszystkie lub wybrane partycje są dalej dzielone pionowo.


<< Poprzedni slajd | Spis treści | Następny slajd >>